Gjennomført: 2009 Kulturreise til København og Maribo med kunst, opera og historie

København smaker av noe annet. 8. - 11. september
Vi er glade for at vi igjen har fått København på menyen! Lenge ønsket vi å utvide våre kunnskaper om byen som har betydd så mye for vår egen kulturelle arv.
Turene vi har arrangert dit, har vært en suksess! Vi planlegger mange reiser til København. De vil gi oss varierte opplevelser og ny innsikt om danskenes kulturelle gullalder innen litteratur, maleri, arkitektur, scenekunst med mer.
Den ligger så nær, danskenes hovedstad, og lenge har byen gitt meg et etterlengtet påfyll; en liten bit av noe vi ikke finner hjemme.
København er europeisk, den setter oss i nær kontakt med vår egen historie.
Om vi kommer sjøveien, med fly eller landeveien er det alltid ”et dejligt møte” med denne byen som er pulserende og levende. Å flanere på Strøget blant københavnerne, å merke deres lune og gjestfrie omgangstone gjør noe godt med oss.
Vår nærhet, tiltrekning og følelse av noe hjemlig gjør veien til København kort. Her har vi alle noe å oppleve, oppdage eller gjenkjenne.
For et par år siden markerte vi unionsoppløsningen med Sverige – men vi kan ikke utelate København og Danmark. Var det ikke for unionen med landet i sør og ”400-årig natten” iflg. Ibsen, ville vi aldri kommet i union med Sverige. Københavns betydning politisk, akademisk og kulturelt kan ikke overdrives.
Byens spennende arkitektur er slående; her står praktfulle eksempler fra
forskjellige klassiske stilperioder side om side med ultramoderne bygninger fra vår egen tid. Det er nok å nevne ”Den sorte diamant”(det nye biblioteket) og det nye operabygget.
Mitt yndlingsmuseum i København er Glyptoteket; her forenes eksteriør og innhold i en skjønn symfoni. Jeg elsker å vandre fra antikkens guder til romerske keiserbyster og ende med de impresjonistiske maleriene fra slutten av 1800-tallet.
Vi ønsker å vise dere det mindre kjente ved danskenes hovedstad.
På flere av våre turer til København har vi hatt ’Engler og opera i København” som hovedtema. På årets tur vil vi også oppleve en forestilling i danskenes nyeste opera og englene vil også være tilstede, på sin måte. Slik opplever i alle fall vi Birgittasøstrene –
de er som små levende engler som gjør sitt beste for at gjestene skal trives, om det er i Roma, i Lugano eller som her i Maribo.
Vi skal ha det morsomt, trivelig og interessant i København og i Maribo!

TIRSDAG 8. september
Avreise fra Oslo, Gardermoen, felles transport til hotellet i København, hvor vi setter fra oss bagasjen.
OBS! Det er mulig å reise dagen før med Københavnerbåten og møte oss på hotellet.
På formiddagen vil vi ha en litterær vandring på kjente og ukjente stier mot Kongens Nytorv. En av byens flotteste plasser. Den har lenge vært under ombygning. Vi finner et hyggelig sted for lunsj (ikke inkl)
På tidlig ettermiddag møtes vi igjen for å ta kanalbåten over til Holmen, hvor danskenes nyeste opera ligger. (Åpnet i januar 2005)
Vi spiser et måltid før vi får oppleve kveldens operaforestilling som er Eugen Onegin av P Tjajkovskij. Essensen i dette klassiske stykket kan kort sies å være den dyrekjøpte erfaringen om at kjærlighet og stolthet er to uforenlige størrelser. Utøverne synger på russisk med danske overtekster.

ONSDAG 9. september
Frokost på hotellet.
Kl. 10.00, vandrer vi fra hotellet mot Glyptoteket. Vi bruker god tid på deres store og omfattende malerisamling.
Det er tid for lunsj før vi tar toget til Maribo på Lolland og sjekker inn hos Birgittasøstrene.
Deres nye kloster med gjestehus ble åpnet i 2003 og det er bygget i området hvor de vet at det tidligere Birgittaklosteret ble grunnlagt på 1400-tallet. Vi spiser i klosteret og spaserer sammen på strandpromenaden inn til byens lille og sjarmerende sentrum.

TORSDAG 10. september
Frokost i klosteret.
Byvandring og omvisning i domkirken. Kirken som ble brukt av både birgittasøstre og – brødre på 1400-tallet. I sakristiet finnes et helt spesielt og unikt maleri av den Hellige Birgitta.
Lunsj på en koselig liten kafé.(Ikke inkl) Program for ettermiddagen kommer.
Kveldens middag spiser vi på en restaurant som har god utsikt over den lille innsjøen.

FREDAG 11. september
Vi kjører tilbake til København med toget og videre til Kastrup.
Enkel lunsj underveis.
Alternativt kan man individuelt reise med båten tilbake til Oslo.

,
Tlf 71521170, e-mail: holst@nklarsen.no, www. nklarsen.no

Jo tidligere påmelding, jo bedre flypriser og større sikkerhet for å få operabillett. Danskene er glad i sin opera og besøker den hyppig selv!