Gjennomført: 2009 Opplev Roma i oktober, 3. -9. oktober.




Roma har noe å tilby alle. For den kunstinteresserte er Roma et jordisk paradis her hvor 60 % av all verdens kunst er samlet.
For den historiesøkende er alt snublende nær – bokstavelig talt!
Vi vandrer gjennom seklene tilbake til keisertiden. Man skal være laget av noe spesielt om man ikke blir berørt av å vandre på samme underlag som de romerske keiserne.
Roma er også et religiøst sentrum med paven som overhode for den romersk katolske kirken, boende i Vatikanstaten.
Denne autonome staten som samtidig er en så integrert del av Roma.
Og for alle livsnytere som vil la seg inspirere og engasjere, vil et møte med Romas sjarm stimulere alle sanser, inklusive de kulinariske.
Måltidene spiller en svært vesentlig del i en italieners liv. Vi har bevisst valgt særegne spisesteder. Det er helt frivillig og opp til den enkelte om man vil delta her, men vi ønsker å skape en tematisk helhet hvor også måltidene utgjør en del av helhetsopplevelsen. Roma er fascinerende, uforlignelig og man kan lett føle seg ”beruset” av alle inntrykkene.
For en jordnær nordbo er det deilig å la seg begeistre av opplevelsen av det gode liv! Som påfyll i hverdagen kan en dagstur i Roma gi det nødvendige avbrekket til å gjøre livet mer meningsfylt. For andre vil en langhelg eller et ukesopphold passe bedre. Det er dog de færreste som blir i 11 år slik Henrik Ibsen gjorde!
Jeg synes det er besnærende å være i en metropol å samtidig vandre fra småby til småby innen samme storby!

Etter å ha bodd hos Birgittasøstrene på Piazza Farnese mange ganger er jeg blitt så begeistret at jeg kan ikke tenke meg et annet bosted i Roma. Her er det vakkert og varmt med en hyggelig og svært gjestfri atmosfære. Dette ønsker vi at dere skal få oppleve med oss!


Program
Lørdag 3.oktober
Vi lander på Fiumencino flyplassen på formiddagen og kjører til det vakre klosteret
hvor vi skal bo under oppholdet vårt, Casa di Santa Brigida. Klosteret ligger sentralt
på Piazza Farnese med gåavstand til det meste. Vi spiser lunsj i klosteret.På ettermiddagen vandrer vi i vårt eget nabolag langs Tiberen samt i det indre klassiske Roma. Vi passerer praktfulle bygninger, stopper ved Elvefontenen på Piazza Navona og opplever Pantheon for å nevne noe av ettermiddagens innhold.
Vi arrangerer felles middag for dem som vil være med.Søndag 4.oktober Frokost i klosteret. Vi går sammen til Santa Maria Maggiore – en av de syv pilegrimskirkene. Her vil vi oppleve søndagens høymesse og etterpå vil vi studere noe av den praktfulle utsmykningen i denne enorme kirken. Vi vil også besøke to andre, mye mindre kirker: St Prassede og St Pudenziana. Vi finner et deilig spisested for dem som har lyst på felles lunsj.
På veien tilbake til klosteret vil vi gå innom for å se noen av Caravaggios arbeider.
Middag i klosteret.
Mandag 5.oktober
Frokost i klosteret.
Antikkens Roma. Etter frokost og foredrag i klosteret vandrer vi mot Forum Romanum, selve senteret i Romerriket, og kommer først til Kapitol. Herfra har vi en strålende utsikt over byen og det enorme monumentet bygget til ære for Italias første konge, Vittorio Emanuel. Vi fortsetter på hovedgaten, Via dei Fori Imperiale og har Forum på den ene siden og Keisertorvene på den andre. Vi beskuer Colosseum fra utsiden og kommer snart til kirken San Clemente – kirken som er tre kirker i en – og som har en apsis med de skjønneste mosaikker. Tid for lunsj! For dem som ønsker vil jeg foreslå å spasere til Laterankirken, pavens domkirke. Her vil vi også se de Hellige trapper.(Scala Santa)
Buss eller evnt drosje tilbake til klosteret. Middag i klosteret.

Tirsdag 6. oktober Frokost i klosteret. Barokkens Roma. Bernini og Borromini: to kunstnere, to uttrykk, to rivaler? Hva ville Roma vært uten disse to kunstnerne som har satt så store spor etter seg! Vi vandrer mot Qurinalhøyden, besøker Sant’Andrea al Qurinale, St. Carlo alle Quattro Fontane og St.Maria della Victoria. Tre nydelige kirker, vakre på hver sin måte og som gir oss et godt inntrykk av to geniers ideer og åndskraft. Lunsj på en restaurant i nærheten (ikke inkl.)Vi fortsetter til Borgheseparken og Villa Borghese. Her får vi oppleve et praktfullt palass og samtidig kan vi glede oss over Borghese familiens rike og omfattende kunstsamling. Den var lenge forbeholdt familien selv, men etter store ombygginger er villaen gjort tilgengelig for alle interesserte. Og det er en stor glede! Etter besøket står hver og en fritt til å velge hva de vil gjøre. Jeg vil foreslå for dem som har lyst at vi vandrer sammen ned mot Spansketrappen og kanskje tar vi en ettermiddagskaffe på ærverdige Cafe Grecco! Der mange nordmenn har vært før oss, Ibsen, Grieg, Bjørnson med flere. Og kanskje kan jeg overraske dere med et par andre go’biter, som er vel verdt å få med seg. Middag i klosteret om kvelden.
Onsdag 7. oktober Frokost i klosteret. Offisiell audiens hos paven på Petersplassen. Vi går tidlig fra klosteret for å få gode plasser. Etter audiensen er det en fin anledning til å bli litt bedre kjent i Vatikanstaten. Peterskirken åpner snart etter audiensens slutt sine dører og Vatikanmuseet med det Sixtinske kapell ligger rett ved. Resten av dagen er på egen hånd. Middag i klosteret om kvelden. Dette er den Hellige Birgittas minnedag. I år er det 10 år siden hun ble kåret til Europas skytshelgen.
Torsdag 8. oktober
Frokost i klosteret. Dagutflukt til Assisi.
Med buss starter vi tidlig fra Ponte Sisto og kjører til Assisi. Her vil vi se Frans av Assisis basilika fra tidlig 1200-tall, med de vakre freskene man mener er malt av Giotto. Frans av Assisi er begravet her og vi finner et eget rom i kirken som inneholder gjenstander etter Frans, samt informasjon om denne viktige helgenen. Etter besøket i kirken blir det litt tid på egen hånd til å se seg rundt i den sjarmerende lille byen som ligger på en høyde over den nye byen Assisi. Lunsj hos Birgittasøstrene, i deres klosterhotell i Assisi. På veien tilbake stopper vi også ved katedralen i den nyere byen.
Fredag 9. oktober
Frokost i klosteret. Avreise med buss til flyplassen.

Vi er glad for å kunne presentere et spennende og omfattende program.
Velkommen med! Vennlig hilsen Siri Holst Larsen