Gjennomført: 2010 Kunst og kultur i Roma, 9. - 15. februar


Alle veier fører til Rom, sier et kjent ordtak. Om det er sant, er sikkert opp til hver enkelt av oss. For meg personlig har min vei ført meg til Rom – og den gjør det om igjen og om igjen. Og jeg gleder meg alltid over nye inntrykk, nye erfaringer, nye oppdagelser. Byen ligger der med sin mer enn 2 000 år gamle historie, og den pulserer. Her lever den moderne romer godt ved siden av de mange og eklatante minnene fra tidligere storhetsperioder. Vi vil ha våre daglige vandringer i Romas sjarmerende gater hvor monumentene dukker opp like naturlig – og uventet som parkeringsbetjentene hjemme i Norge. Roma har noe å tilby alle. For den kunstinteresserte er Roma et jordisk paradis her hvor 60 % av all verdens kunst er samlet. For den historiesøkende er alt snublende nær – bokstavelig talt!
Vi vandrer gjennom seklene tilbake til keisertiden. Man skal være laget av noe spesielt om man ikke blir berørt av å vandre på samme underlag som de romerske keiserne.
Noe av det spesielle med Roma er nettopp at kunsten, den bildende og skulpturale finnes der vi ferdes til daglig. Den ble laget til palass og kirker som er åpne for publikum i dag, og slik føler vi oss omgitt av disse mesterverkene uansett hvor vi ferdes i det historiske sentrumet. Vi bor meget sentralt, hos Birgittasøstrene på Piazza Farnese, nær den pulserende og levende Campo di’Fiori. Dette er selve blomster- og frukttorget som ingen må gå glipp av. Vil du ta del i det ”romerske” må du unne deg selv en morgenstund her når de stolte bøndene triller inn med sine bugnende kasser av markens grøde. Tett fullt av like ærekjære fiskere som vil selge deg av nattens fangst. Og for alle livsnytere som vil la seg inspirere og engasjere, vil et møte med Romas sjarm stimulere alle sanser, inklusive de kulinariske.
Vi har hatt mange turer til Roma. Dette er byen du aldri blir ”ferdig” med, og har du først forelsket deg i den vil du alltid føle en dragning tilbake. Området vi bor i er for oss selve hjertet av Roma. Det er nærhet til det meste, og lett tilgjengelighet til severdigheter så vel som monumenter og til handlegatene med sine rikholdige utvalg av det mest moderne innen mote, design og annet.

PROGRAM:
Tirsdag 9. februar/ 4. mai
Avreise fra Gardermoen på morgenen og vi ankommer Roma på formiddagen. Med egen buss kjører vi inn til det historiske sentrumet og Birgittasøstrenes klosterhotell. Det ligger meget sentralt på Piazza Farnese. De venter oss med deilig, hjemmelaget lunsj. Litt tid på egen hånd før vi har vår første vandring i området rundt her vi bor. Vi kommer også til å oppleve Piazza Navona. Piazza Rotunda og Pantheon før vi returnerer til klosteret. For dem som har lyst på et felles måltid på kvelden, vil jeg foreslå et hyggelig sted. (Ikke inkl)


Onsdag 10. februar/5. mai
Frokost i klosteret og vi går umiddelbart etterpå til Petersplassen og Vatikanstaten.
I dag holder paven offisiell audiens på Petersplassen og den vil vi få billetter til.
Etter audiensen vil det være mulig å gå inn i Peterskirken og/eller i Vatikanmuseet, noe jeg anbefaler dem som ikke har vært der før å gjøre.
Et alternativt program vil komme for dem som alt har vært mye i Vatikanstaten.
Kl. 19.30 Felles middag i klosteret.


Torsdag 11.februar/6. mai
Frokost i klosteret. I dag tar vi opp til TIVOLI og Villa d’Este. Med egen buss og lokalkjent guide kjører vi litt nordøstover fra Roma og kommer til den lille pittoreske byen kalt Tivoli. Her finnes intet tivoli i vanlig forstand, men derimot Hadrians villa. Keiser Hadrian ønsket seg et landlig sted hvor han kunne trekke seg tilbake og rekreere og da anla han likegodt et stort parkområde med diverse bad, bibliotek, egen teaterscene med mer. Vi fortsetter til Villa d’Este – en like sjarmerende liten by som er kjent for sine hengende haver og vakre springvann og fontener. Vi spiser lunsj under druerankene før vi returnerer til Roma. Felles middag i klosteret kl. 19.30.


Fredag 12. februar/ 7. mai
Frokost i klosteret. Flere kunstnere har satt store og viktige spor etter seg i Roma, og de har medvirket i så stor grad i utviklingen av byen at vi den dag i dag kan betrakte og beundre deres arbeider. Jeg vil i dag vise dere flere kunstverk av Caravaggio. Vi starter ved Piazza Navona, fortsetter mot Piazza del Popolo og vi tar deretter veien over Spansketrappen og stanser ved ærverdige Caffe’ Greco! Så kan jeg gi dere en liten overraskelse på veien tilbake.
Felles middag i klosteret.


Lørdag 13. februar/ 8. mai
Frokost i klosteret. I dag vil vi tilbringe mye tid i Trastevere, bydelen på andre siden av Tiberen. Her er det spesielt to kunstnere vi vil glede oss over: Cavallini og Rafael. Vi går fra klosteret til Santa Cecilia in Trastevere, en vakker kirke som er tilegnet den hellige Cecilia, skytshelgen for musikk. En liten overraskelse venter her før vi vandrer videre til Santa Maria in Trastevere. En av de første Maria-kirkene vi med sikkerhet kjenner til i Roma. I begge disse kirkene vil vi få oppleve imponerende arbeider av Pietro Cavallini (ca 1250-1330) Før lunsj besøker vi Villa Farnesina. En’liten’ sjarmerende renessansevilla bygget i 1508-09, på oppdrag av den velstående bankieren, Chigi. (Det er også Romas eldste renessansevilla) I første etasje finner vi mange arbeider, fresker på vegger og tak, malt av Rafael og hans elever. For eksempel Psykeloggiaen som viser tegninger av Psyke og Amor og Gudenes bankett pryder taket, eller Galateas rom oppkalt etter Rafaels freske Galateas triumf. I annen etasje kan vi leke oss med optiske bedrag i det som kalles Sala delle Prospettive!
Lunsj på en hyggelig restaurant for dem som har lyst. Fakultativt kan de som ønsker bli med til Museet for sjelene i skjærsilden på etter middagen. Romas særeste museum, som noen kaller det. Om man ikke har vært i Roma før, kan kanskje en runde med en sightseeingbuss være en fin måte å få en oversikt over byens mest monumentale bygninger på.
Felles middag i klosteret kl. 19.30.


Søndag 14. februar/ 9. mai
Frokost i klosteret. Vi vil foreslå at vi opplever høymessen i Birgittasøstrenes klosterkirke. Byen Roma ville sett annerledes ut om det ikke var for to store kunstnere Bernini og Borromini. Etter messen vil vi se flere av deres mangfoldige uttrykk. Bernini var et universalgeni og uttrykte seg like elegant og elevert som billedhugger og arkitekt som bildene kunstner. Vi skal se flere eksempler på at de to var rivaler og samtidig venner, Lunsj for dem som vil like i nærheten av Piazza Barberini.
Kl. 15.00 har vi bestilt tid for å få se Palazzo Barberini. Et storslagent palass i seg selv og i tillegg har de en imponerende og spennende kunstsamling.
Deretter ønsker jeg å vise dere capusiner-munkenes kirke, og ikke minst krypten med sin særegne måte å dekorere rommet. Noe tid på egen hånd før vi nyter en felles avslutningsmiddag i klosteret.

Mandag 15. februar/ 10. mai
Frokost i klosteret. Litt tid før avreise. Bussen henter oss for å kjøre oss ut til flyplassen. Formiddagsfly til Oslo. Velkommen med på en spesiell tur! Vennlig hilsen Siri H Larsen

Turen koster kr 12 900,- per person i delt dobbeltrom og kr 1 000,- i enkeltromstillegg. Prisen inkl fly tur/retur Oslo-Roma, transfer, overnatting 6 netter med frokost og middag hos Birgittasøstrene, en lunsj i Tivoli, alle inngangsbilletter og transport i følge programmet, reiseleder og kunsthistoriker Siri Holst Larsen er med på hele turen. Den beste måten å oppleve Roma på er ved å vandre – gode sko er nødvendig!
* Vi tar forbehold om prisendringer som skyldes økte flyskatter, drivstofftillegg, valutaendringer eller annet som er utenfor vår kontroll.
Det kan forekomme endringer i programmet, men vi lover at de skal være til det bedre. En av kveldene vil vi foreslå en konsert, opera eller lignende. Dette er et frivillig tilbud og betales individuelt.

Påmeldingsfrist innen 1. januar 2010/1.april 2010